34/383 550, 30/529 77 27
H-P: 8-20 h Szo-V: 9-20 h

Shar pei láz és amyloidózis

A Shar Pei láz általában 12-18 hónapos kor körül jelentkezik, jellemzője a minden indok nélküli igen magas (40-41 fokos) láz. A láz leggyakoribb kísérő tünete a”boka” ízület duzzanata. Ritkábban pofa tájék vizenyője is látható, illetve hasi panaszok is jelentkezhetnek.

A betegség 2-3 nap alatt magától is meggyógyul, azonban érdemes fájdalomcsillapítókkal a betegség lefolyását gyorsítani, illetve enyhíteni. A láz eleinte viszonylag gyakori, majd a kor előrehaladtával a betegség egyre ritkábban jelentkezik.

Lázas állapotban a szervezetben gyulladásos fehérjék szabadulnak fel és kerülnek a véráramba, majd lebomlásuk után a vesén keresztül ürülnek ki. Egyes állatokban – génhibából eredően- a gyulladásos fehérjék nem, vagy csak részben bomlanak le, és kialakulnak az amyloidok. Az amyloidok nem tudnak a vesén keresztül távozni, néhány év alatt különböző szervekben lerakódnak, normális működésüket befolyásolják, károsítják. elsősorban a vese, ritkábban máj és a lép amyloidózisa figyelhető meg.

Vannak olyan Shar Pei kutyák amelyekben kialakul a magas láz, de nem betegszenek meg amyloidózisban. Jelenlegi tudásunk szerint 100 %-os biztonsággal csak vese, vagy máj biopsziából lehet amyloidózist diagnosztizálni. Kezelés elsősorban a tünetekre irányul, bár kísérleti gyógyszerek némely esetben javulást eredményeztek, azonban a prognózis továbbra sem kedvező. Amyloidózisban megbetegedett kutyák általában 3-5 éves életkor között vese elégtelenségben elpusztulnak.

Megelőzés: Az amyloidők kialakulásában elsődleges szerepe van a magas láznak, ezért elsősorban a lázas periódusokat kell lerövidíteni. Fiatal felnőtt kutyáknál érdemes vesekímélő tápot vagy házilag készített vese diétát alkalmazni, hogy az elkerülhetetlen vese elégtelenséget lelassítsuk.

Érdemes félévente vérvétellel máj és vese paramétereket vizsgáltatni.

Minden tenyészetben előfordulhat amyloidózis, a betegségről a tenyésztők nem tehetnek, de nagy felelősségük van az amyloidozissal „fertőzött” vonalak tenyésztésből történő kivonásában.

És a lényeg: NEM MINDEN LÁZ SHAR PEI LÁZ !!!