34/383 550, 30/529 77 27
H-P: 8-20 h Szo-V: 9-20 h

Tavasz és a kullancsok

Igazi kemény, fagyos és hetekig hóval borított tél hiányában valójában azt mondhatjuk, hogy az elmúlt hónapokban – néhány hidegebb nap kivételével – kora tavaszi időjárást élhettünk meg. Ennek az enyhe időjárásnak az eredménye, hogy gyakorlatilag folyamatosan jönnek a kullancs csípéssel megfertőződött állatok. Melyek az igazán veszélyes betegségek?

Babézia

Kullancs által terjesztett egysejtű kórokozó, amely a kullancs csípést követően bekerül a véráramba, majd a vörösvérsejtekben szaporodik, miközben nagy mennyiségben el is pusztítja azokat. A kutya letargiás, lázas lesz, majd vérfesték vizelés( sárga, barna, fekete vizelet) kezdődik és a betegség kezelés hiányában 3-5 napon belül halállal végződik. Babéziózisnál néhány nap késedelem az állat halálát okozhatja!
Rendelőnkben a legtöbbet diagnosztizált betegség a babéziózis, holott a betegség jó minőségű kullancsírtó készítményekkel megelőzhető lenne!

Lyme kór: sokkal ismertebb, mint a babézia, ennek ellenére kutyáknál alig-alig fordul elő. Leggyakrabban más betegségek diagnosztizálása során mellékleletként találkozunk vele. A kutyáknál elsősorban sokizületi gyulladást, sántítást okoz, ezért minden régóta sántító kutyánál javasolt a Lyme kór szűrése. Lyme kór ellen van védelem, két alapoltás után évenkénti ismétlő oltás javasolt. Az oltás elsősorban vadászkutyáknál és kullanccsal gyakran fertőzött kedvenceknél javasolt.

Anaplazma és az Erlichia

Gyakoriságukat tekintve a babézia és a lyme kór között helyezkednek el. Jellegtelen tünetei miatt mellékleletként találkozunk velük. Kezelésük megegyezik az előbbi két betegség kezelésével.

 

Kullancs eltávolítása

Soha nem szabad puszta kézzel megfogni a kullancsot, mert a bőrünkön lévő apró mikrosérüléseken keresztül elkaphatjuk a Lyme kórt vagy az agyvelő gyulladást!

Soha nem szabad a kullancsot leégetni!

Soha nem szabad a kullancsra zsírt, olajat, stb. kenni, mert az a kullancs fuldoklását és egyben a benne lévő kórokozók szervezetbe való ” beöklendezését” eredményezi!

Csipesszel fogjuk meg a kullancsot a bőrbe való beszájadzásánál, majd az óramutató járásával ellenkezőleg kezdjük el csavarni.Általában a második, esetleg a harmadik csavarásnál a kullancs egészben eltávozik.

Mit tegyünk, ha a kullancs feje bennmaradt a bőrben?

A kullancs eltávolítás lényege, hogy a kullancs hasi részétől(potroha) szabaduljunk meg, a bennmaradt fej az esetek legnagyobb részében semmilyen gondot nem okoz. A szervezet a fej körül gyulladásos reakcióval reagál, pirosas csomót(puklit) képez, amely 1-2 héten belül elmúlik, a kullancs feje pedig vagy kilökődik, vagy felszívódik.

 

A kullancsok előfordulása

Ma már azt mondhatjuk, hogy ahol füves terület van, ott biztosan vannak kullancsok is. Természetesen füves réteken sokkal gyakrabban fordulnak elő mint pl. játszótereken, de kullancs csípéses betegeink jelentős része soha nem volt erdőben, vagy a városon/falun kívül!
A legtöbb kullancscsípéses beteg februártól májusig, valamint szeptembertől decemberig jön be a rendelőbe. A betegség a nagy nyári melegben sokkal ritkábban fordul elő, mivel a kullancsok a fűszálak tövéhez húzódnak a forróság elől, így kisebb az esély a fertőződésre.

Megelőzés

A választék széles, a hatékonyság változó ! Mivel a kullancsok és a bolhák viszonylag hamar immunissá válnak a különböző készítmények hatóanyagaira, ezért azt javasoljuk, hogy mindig az újabb kullancsírtó termékeket keressék. Sok év tapasztalata azt mutatja, hogy amit a gazdik “megspórolnak” a hatástalan bolti kullancsírtó szerek vásárlásával, azt a kullancsok okozta betegségek kezelése során többszörösen elveszítik.

Rendelőnkben az elmúlt években a tablettás kiszerelés lett a sláger. A tablettákból van 1 és 3 hónapos hatású. Modernek, rendkívül hatékonyak és a többi szerrel ellentétben kutyánkat, macskánkat bármikor megfürdethetjük. Betegek, kismamák és kisgyermekek is simogathatják kedvencüket anélkül, hogy tartaniuk kellene a hatóanyag emberi bőrön keresztül történő felszívódásától.